Navigatie

Poort naar de toekomst


Kunstenaar: Andreas Hetfeld
Jaar van plaatsing: 2023

Omschrijving:

Poort naar de toekomst – monument voor menselijkheid en innovatie

Een eerbetoon aan Gerard Philips



Gerard Philips

Gerard Philips (1858-1942) richtte met de steun van zijn vader op 15 mei 1891 de gloeilampenfabriek Philips op. Bovendien legde Gerard Philips met de oprichting in 1914 van het Philips’ Natuurkundig Laboratorium de basis voor de huidige kennisregio Eindhoven, Brainport.

Gerard en zijn jongere broer Anton - die in 1895 bij het bedrijf kwam – waren sociaal betrokken ondernemers. Rond 1900 was Philips een van de eerste bedrijven in Nederland met doorbetaling bij ziekte en vanaf 1909 gratis medische zorg. Werknemers kregen ook goede huisvesting door de bouw van woningen. In 1913 werd een deel van de opbrengst van de beursgang van het bedrijf besteed aan een pensioenfonds. Illustratief voor het belang dat Gerard Philips hechtte aan goed onderwijs was de oprichting in 1916 van een studiefonds voor de kinderen van de werknemers, zodat middelbaar en hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk werd.

Onder leiding van Gerard en zijn jongere broer Anton groeide de onderneming uit tot een wereldwijd concern dat zorgde voor welvaart, welzijn en werkgelegenheid voor vele mensen in Eindhoven en ver daarbuiten. Toen Gerard in 1922 terugtrad als directeur, liet hij een goed georganiseerd en innovatief bedrijf na met een solide financiële basis, klaar voor de volgende fase van expansie.

Meer informatie over Gerard Philips: Portret Gerard Philips | Philips Museum.

Poort naar de toekomst
Kunstenaar Andreas Hetfeld ontwierp een eerbetoon aan Gerard Philips in de vorm van een zeven meter hoog kunstwerk voor menselijkheid en innovatie. De 503 aan elkaar gelaste lagen van cortenstaal verwijzen naar CT-scans, waarbij dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam worden gemaakt. Dit vormt een link met de huidige gezondheidstechnologiekoers van Philips. De doorgang verwijst aan de voorkant naar de vorm van een gloeilamp en mondt uit in een brede ‘Poort naar de toekomst’.

Het kunstwerk werd gebouwd op de werf van Shipyard Millingen in Millingen aan de Rijn. Op 29 april werd het per schip vervoerd naar Zaltbommel, de geboorteplaats van Gerard, en vandaaruit verder getransporteerd naar Eindhoven. De verlichting van het kunstwerk is ontworpen en geleverd door Signify, de onderneming die is ontstaan uit Philips Lighting.

Het kunstwerk staat tijdelijk in het Gloeilampplantsoen op Strijp T, een voormalig industriecomplex van Philips en tegenwoordig eigendom van GEVA Vastgoed. Op termijn zal het worden verplaatst naar een nieuw te ontwikkelen park achter De Witte Dame in het centrum van de stad.


Technische details

  • Afmetingen: 7.05 meter hoog, 8 meter breed
  • Gewicht: 23.000 kg.
  • Materialen: cortenstaal en hoogglans gepolijst, spiegelend RVS.


Opdrachtgever en hoofdsponsor

  • Koninklijke Philips N.V.

 
Mede mogelijk gemaakt door

  • Shipyard Millingen
  • Signify
  • GEVA Vastgoed

Plattegrond: