Navigatie

Twee figuren

Twee figuren

Kunstenaar: Mario Negri
Straatnaam: 18 Septemberplein-Vestdijk, naast Bijenkorf
  Centrum
Materiaal: Brons, Terrazzo
Jaar van plaatsing: 1970

Omschrijving:

1969-1970. Gesigneerd en gedateerd: Mario Negri 1969-1970. Gegoten bij Fonderia d'Arte de Andreis Milano. Opmerking: Tot stand gekomen in samenwerking met architect Gio Ponti (1891-1979)

Magazijn De Bijenkorf in Eindhoven is gebouwd naar ontwerp van de Italiaanse architect Gio Ponti in 1969. Het jaar daarop schenkt de directie van De Bijenkorf de Eindhovense gemeenschap de Piazza, het Ítaliaanse plein'dat omsloten wordt door De Bijenkorf, Perry Sport en de Piazza (winkelgalerij en voormalige bibliotheek). Met de aankleding van de Piazza wordt de Italiaanse beeldhouwer Mario Negri belast, weliswaar naar opzet en ideeën van Ponti. Hij ontwerpt naast beide bronzen beeldengroepen ook de vijf zitelementen met bloembakken, 'dragoni'of draken zoals Negri de vormen van roze terrazo noemt. Vanaf de eerste verdieping boven de winkelgalerij zijn de ontwerpen goed zichtbaar. Zij smeden het gebied rond De Bijenkorf ruimtelijk tot een eenheid. De afsluitende gevelwand wordt voorzien van vrolijk gekleurde schilden en ook de schoorsteenplastiek van Frans Gast wordt opgenomen in het totaalplan. Na Negri's eerste beeldhouwtentoonstelling in 1957 in het Kröller Müller Museum exposeert hij regelmatig in Nederland. Zijn beelden zijn figuratief maar tegelijk geabstraheerd door een enigszins kubistische vormgeving. Hooggeplaatst op een smalle sokkel of zuil maken zijn langgerekte menselijke figuren een ijle indruk. Hierin heeft hij zich laten inspireren door Alberto Giacometti, over wie hij, nog werkzaam als kunstcriticus, een boek heeft geschreven.

De hoog op een sokkel geplaatste beeldengroep kijkt uit over de Demer. De figuren vormen een familiegroep, de middelste lijkt beschermd te worden door een soort baldakijn, aan de andere kant gekomen blijkt het 'bakdakijn'de achhterzijde van een vierde figuur te zijn, die de compositie evenwicht geeft. Van veraf is de groep geplaatst tegen de achtergrond van de bonte gevel. Dichterbij gekomen maakt de groep zich hiervan los en steekt het beeld als silhouet af tegen de lucht. Negri zoekt bewust naar ruimte tussen de struturen, die hoog verheven hun spel met de lucht en wolken spelen. De beelden zijn klein van scchaal, waardoor ze verder weg lijken te zijn. Bij de ingang van De Bijenkorf bevindt zich een tweede beeld: een zittende figuur turend in de verte. Naast hem wordt fragmentarisch een tweede figuur aangeduid. De schaal van dit beeld is aanmerkelijk groter, de figuren hoekiger en meer blokvormig in vergelijking met de figurengroep op de zuil. De Piazza is bedoeld voor çulturele en artistieke evenementen en vrolijke festijnen'' en beoogt een trefpunt in het centrum te zijn. Dat is het zeker voor enthousiaste skateboarders en inline-skaters. Inmiddels is het besluit genomen tot herinrichting van het hele gebied rond het 18 Septemberplein, en zal het 'totaalkunstwerk'van Gio Ponti en Mario Negri plaats moeten maken voor een vernieuwd stadsbeeld.

 

 

Plattegrond: