Navigatie

Diashow snelheid:
Ga direct naar deze foto:

Afrika ontwaakt

Afrika ontwaakt
Afrika ontwaakt

Kunstenaar: Wessel Couzijn
Straatnaam: Het Eeuwsel, Hoofdingang Tema-gebouw
  Technische Universiteit Eindhoven
Materiaal: Beton, Brons
Jaar van plaatsing: 1961

Omschrijving:

Couzijn maakt in de jaren zestig een reeks zeer expressieve bronzen beelden. 'Vliegend' uit 1961 (ook 'Afrika ontwaakt' of 'Rising Africa' genoemd), is er een van. Veel van zijn beelden uit deze tijd hadden een soort vleugels, een hoog oprijzende houding en scherpe uitsteeksels. Couzijn presenteert ze voor het eerst in het Nederlandse paviljoen op de Biënnale in Venetië (1960), dat bijna helemaal aan zijn werk is gewijd. Daarmee krijgt hij, na veel afwijzingen en teleurstellingen, eindelijk (inter)nationale erkenning.

Couzijn (Amsterdam, 1912) groeit op in New York. Als hij zijn school verwaarloost, stuurt zijn moeder hem naar familie in Amsterdam. In 1930 kan hij naar de Rijksacademie en als hij de Prix de Rome won, werkte hij halverwege de jaren '30 een tijd in de gelijknamige stad. In de oorlog vlucht Couzijn, die jood was, naar de Verenigde Staten. Daar leert hij beroemde kunstenaars als Zadkine en Jackson Pollock kennen. Terug in Amsterdam geeft hij les en werkt hij aan zijn beelden. Rond 1950 vormde hij met anderen (Tajiri, Kneulman, Guntenaar) de Groep A''dam. Pas dan krijgt zijn werk de moderne trekken, met een steeds grotere vrijheid van vorm en expressie.

Centraal staat het verlangen naar vrijheid, met agressie als een verdedigingshouding. Abstractie en plasticiteit ondersteunen dit concept. Couzijn gebruikt hiervoor wilde vormen en uitstulpingen en hij verwerkt er allerlei gevonden materiaal in: van flessendoppen, stukjes buis tot rotanstokjes. Pas in 1958 vindt hij eindelijk een goede gieterij die zijn ingewikkelde en gecompliceerde mallen kan gieten met de cire-perdue techniek.

Couzijn is ook medeoprichter van de Ateliers '63 (Haarlem) en tot aan zijn dood in 1984 werkt hij daar als docent. Het hoogste doel van de Ateliers is expressieve vrijheid en onder leiding van ervaren kunstenaars leren cursisten "Zichzelf te uiten in hun werk, om zo tot iets eigens te komen", zoals Couzijn destijds verwoordt.

Voor meer informatie: Kunstcollectie TU/e

Plattegrond: