Navigatie

Diashow snelheid:
Ga direct naar deze foto:

Zuil in brons

Zuil in brons
Zuil in brons

Kunstenaar: Drs. P. (pseudoniem van Heinz Hermann Polzer; 1919 - 2015)
Arnaldo Pomodoro
Straatnaam: La Place, eerste verdieping traverse
  Technische Universiteit Eindhoven
Materiaal: Beschilderd, Brons, Metaal
Periode: 1966 - 1967

Omschrijving:

De Italiaanse beeldhouwer Arnaldo Pomodoro (1926, Morciano de Romagna) studeert architectuur, decorontwerpen en is leerling edelsmid voor hij in de jaren ’50 begint te beeldhouwen. In 1954 vestigt hij zich in Milaan, waar hij zijn eerste tentoonstelling heeft en waar hij nog steeds woont. In 1963 wint hij de eerste prijs voor Beeldhouwen op de Biënnale in Sao Paulo, in 1964 valt dezelfde eer hem ten deel op de Biënnale in Venetië. In de jaren ’70 ontpopt Pomodoro zich ook als graficus.
In zijn beginperiode werkt Pomodoro alleen in brons, daarna combineert hij verschillende materialen. Hij verwerkt die in zowel traditionele als moderne vormen. In zijn enorm grote beelden combineert hij vaak organische structuren met grillige, contrasterende texturen.
Zo ook met deze bronzen ‘Colonna del Viaggiatore’, die hij ontwikkelt tussen 1960 en 1965: enerzijds zijn er de gepolijste oppervlakten, anderzijds de inkepingen en inspringende delen, die een eigen wereld lijken te vormen.
Pomodoro’s sculpturen zijn te zien in musea, zoals het Museum of Modern Art in New York, maar staan ook in de openbare ruimte, van New York, Milaan tot Cincinnati.

Voor meer informatie: Kunstcollectie TU/e