Navigatie

Diashow snelheid:
Ga direct naar deze foto:

Wording

Wording
Wording

Kunstenaar: Piet (Piet/Peter Wilhelmus) Killaars (1922 - 2015) Meer informatie
Straatnaam: Den Dolech, hoek de Wielen
  Technische Universiteit Eindhoven
Materiaal: Beton
Jaar van plaatsing: 1968

Omschrijving:

"Ik heb niet de behoefte om dingen te kopiëren. Wat me bezighoudt zijn vragen als 'Wat drijft iets aan, welke structuren zitten erin?' Het ontstaan van planten en organische vormen heeft me altijd gefascineerd. 'Wording' is daar een goed voorbeeld van."

Killaars (1922) studeert eerst aan de Kunstnijverheidschool en daarna aan de Jan van Eijckacademie, beide in Maastricht. Hij verzamelt als jongen schelpen, koralen en kristallen en die structuren gebruikt hij later in zijn werk. In het begin blijft hij dicht bij die oorspronkelijke vormen en krijgt zijn werk concrete titels als 'Vrucht' of 'Kiem'. Terwijl hij daarmee bezig is ontdekt hij allerlei dingen, soms onbewust, soms bewust: "Je ziet bijvoorbeeld structuren van schelpen terug in andere dingen. Dat gegeven kun je dan verder gebruiken."

Hieruit ontstaat zijn hoofdthema: het vereenvoudigen van organische basisstructuren, die hij op allerlei manieren vorm geeft, bijvoorbeeld door ze spiraalsgewijs naar boven te stapelen. Niet alleen het werk, ook de titels worden steeds abstracter: 'Energie', 'Evolutie' en 'Wording'.

'Wording', dat Killaars in 1968 speciaal voor de TU/e maakt en in de vijver komt te staan, is een keerpunt in zijn oeuvre. Voor het eerst verbindt Killaars een concreet gegeven, een hand, met een abstract gegeven, groei. Uit de vijver voor het hoofdgebouw komt een hand uit het water, die zich vermengt met een grillig groeisel. Hij vindt dit een geschikt thema voor een beeld voor de Technische Hogeschool Eindhoven, evenals de toenmalige Kunstcommissie. Later, bij de renovatie van de campus, wordt de vijver gedempt en staat het beeld op het grasveld voor het Hoofdgebouw.

Voor meer informatie: Kunstcollectie TU/e

Plattegrond: