Navigatie

Diashow snelheid:
Ga direct naar deze foto:

Mozaïek

Mozaïek
Mozaïek

Kunstenaar: Jaap (ook wel Jacob) Bouhuys (1902 - 1983) Meer informatie
Nel (Petronella Hélène) Klaassen (1906 - 1989) Meer informatie
Straatnaam: Celebeslaan 20, Hal Lorentz Casimir Lyceum
  Tongelre
Materiaal: Mozaïek
Jaar van plaatsing: 1961

Omschrijving:

Mozaïek in de hal van het Lorentzgebouw
In 1961 vervaardigd door het echtpaar Jaap Bouhuys (1902-1983) en Nel Klaassen (1906-1989)

De Zandvoortse schilder Jaap Bouhuys was een veelzijdig kunstenaar. Hij maakte monumentale wandschilderingen, mozaïeken, beelden in brons, hout en steen, en ontwerpen voor glas- in-lood ramen. Daarnaast was hij een begaafd en origineel schilder. Bouhuys heeft samengewerkt met Picasso. In 1936 maakte hij de wanden in het Nederlands paviljoen voor de wereldtentoonstelling in Parijs en even verder werkte Picasso aan zijn beroemde Guernica. Zij bleken beiden op zoek te zijn naar dezelfde expressie. Tevens maakte hij kennis met Georges Braque. Het kubisme van deze meesters heeft zichtbaar grote invloed gehad op het werk van Bouhuys. Bijzonder daarbij is dat hij deze schilderstijl op geheel eigen wijze wist te benaderen, waardoor zijn werk een eigen, herkenbaar karakter kreeg. Zijn werk werd ooit bekroond met een van de hoogste onderscheidingen die een kunstenaar kan krijgen: de Prix de Rome. Ook zijn vrouw Nel Klaassen viel deze eer in 1932 te beurt.
Nel Klaassen ontving haar opleiding bij de kunstenaar Gijs Jacobs van den Hof, die haar in 1928 aanraadde verder te studeren bij Jan Bronner aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zij voltooide haar opleiding in 1932, in welk jaar zij de prestigieuze Prix de Rome won voor monumentale en versierende beeldhouwkunst. Zij was lid van de kunstenaarsvereniging St. Lucas en de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. In 1948 vervaardigde zij de inhuldigingsmedaille ter gelegenheid van de inhuldiging op 6 september 1948 van Koningin Juliana. Zij was met enkele andere kunstenaars betrokken bij de interieurdecoraties van de passagiersschepen SS Nieuw Amsterdam (1937) en Rotterdam (V) (1959) voor de Holland-Amerika Lijn, alsmede Willem Ruys (1938) voor de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd.
Nel Klaassen was als beeldhouwer werkzaam bij de bouw van de, inmiddels weer gesloopte, Rotterdamse Schouwburg (1945 - 1947), de bankgebouwen van de Nederlandsche Handel-Maatschappij in Amsterdam en Rotterdam (1950), de Amsterdamsche Bank in Rotterdam (1950) en het warenhuis Magazijn de Bijenkorf in Den Haag.
 

Fotografie: Paul Beekhuis